Filmari Video - Sonorizari - Fotografii


Navigation

Prima pagina
Servicii video
Sonorizari
Servicii foto
Alte servicii
Colaborari
ContactContact

Tel. fix 6671441
Tel. mobil 0722578097
e-mail  
office@digital-point.ro

 

Site-uri partenere

 

Formate video

 

un articol de Alexandru Stanescu

Camerele video pentru consumatori sunt disponibile în cinci formate principale:


Formate video digitale

  • MiniDV

MiniDV ofera consumatorilor cea mai buna calitate disponibila. Deoarece stocheaza semnalul direct în format digital, MiniDV poate genera clipuri video de calitate profesionala lipsite de zgomotele de fond si problemele de calitate specifice altor formate. Digital Video ofera o rezolutie de pana la 500 de linii si imagini foarte clare si o paleta variata de culori obtinuta prin inregistrarea intr-o banda de frecventa de culori foarte larga. Imaginea video digitala este cu 50% mai detaliata decat cea mai buna receptie a unei transmisii TV si, in plus, camerele digitale pot inregistra sunet la calitate CD - totul, sunet si imagine, fiind inregistrate pe o caseta miniaturala de 12 ori mai mica decat o caseta video standard VHS. Camerele video de inalta definitie folosesc acest format MiniDV pentru a inregistra o incredibila rezolutie de 720p pentru imagini de o senzationala claritate si intensitate. Este ideal pentru filme "home movies" ce pot fi vizualizate pe TV de inalta definitie. Benzile digitale pot fi, de asemenea, multiplicate cu un rabat minim de la calitate. Formatul MiniDV utilizeaza banda de 6 milimetrii (mm) într-o caseta mica. Majoritatea camerelor MiniDV accepta conexiuni IEEE 1394, cunoscute si sub denumirea FireWire, care va permit sa transferati digital semnal video si audio catre si de la calculator. IEEE 1394 este o conexiune foarte rapida, deci veti putea copia o cantitate mare de date cum ar fi clipuri video si audio cu un rabat minim de la calitate. Cu Windows Movie Maker, puteti capta semnal video si printr-o conexiune IEEE 1394 si puteti controla optiunile camerei video (oprire, redare, derulare înapoi si asa mai departe) prin intermediul calculatorului.

  • MicroDrive si Mini DVD

Aceste doua formate de camere video sunt cele mai noi aparute pe piata. Ele se adreseaza amatorilor ce pun mare pret pe gabaritul si greutatea extrem de redusa a acestora. Camerele microDrive inregistreaza pe un hard disk ce-l au încorporat. Camerele Mini DVD înregistreaza direct pe un DVD de 8 cm diametru, cu marele avantaj de a putea fi redat pe un DVD player de îndata ce sunt eztrase din camera. Ambele formate insa, datorita faptului ca inregistreaza semnalul compresat mpg 2, ofera o calitate a imaginii inferioara formatului mini DV.

  • Digital 8mm

Aceast format video are aproape aceleasi avantaje digitale ca si formatul MiniDV dar utilizeaza caseta de format 8mm. Avantajul acestei camere este acela ca majoritatea - daca nu toate - camerele video Digital 8mm pot rula ambele tipuri de casete - 8mm si Hi8. Asta inseamna ca daca ati avut in trecut o camera video analogica de 8mm, puteti face upgrade la calitate digitala si puteti rula toate inregistrarile vechi!

Formate video analogice

  • Standard 8 si Hi8

Aceste formate ofera consumatorilor calitate buna de înregistrare. Camerele video Hi-8 dispun de un sistem de înregistrare mai bun si utilizeaza banda de metal de calitate superioara, rezultatul fiind o imagine mai clara decât cea obtinuta utilizând formatul Standard 8. Camerele video Hi-8 pot înregistra, de asemenea, semnal audio stereo cu o fidelitate superioara. Deoarece casetele video Standard 8 si Hi-8 sunt compacte si camerele care le utilizeaza sunt, de asemenea, mici si usoare. Un dezavantaj al benzii de 8 mm este faptul ca aceasta este mai putin fiabila decât banda VHS, iar riscul producerii de distorsiuni si neclaritati este mai mare. Neclaritatile sunt generate de imperfectiuni ale benzii. Acestea apar ca pete întunecate sau luminoase. O camera video Standard 8 poate utiliza numai banda de 8 mm; o camera video Hi-8 poate utiliza banda standard sau Hi-8. Pentru o calitate optima la editarea clipurilor video Hi-8 în Windows Movie Maker, trebuie sa captati semnal video de pe benzile originale, nu de pe copii ale acestora.

  • VHS si SVHS

VHS si S-VHS ofera, de asemenea, clientilor calitate buna a înregistrarilor video. Asemeni formatului Hi-8, S-VHS dispune de un sistem de înregistrare îmbunatatit, alaturi de banda de metal de calitate superioara si poate genera clipuri video cu o calitate similara transmisiunilor TV. Caseta VHS este mai mare decât formatele de 8 mm (probabil sunteti familiarizat cu casetele VHS deoarece acesta este formatul clasic al casetelor video) si de aceea camerele video trebuie sa fie mai mari si necesita baterii mai mari. Totusi, unele persoane prefera dimensiuni mai mari, deoarece banda este mai rezistenta si de aceea cresc sansele înregistrarii unor imagini mai clare.

  • VHS-c si SVHS-c

Camerele VHS noi utilizeaza casete VHS-C sau S-VHS-C, ce contin acelasi tip de banda ca si o caseta compacta. Timpul de înregistrare este mai scurt, dar camerele video sunt mai compacte. De asemenea, aveti în vedere ca o camera VHS poate utiliza numai banda VHS, în schimb una S-VHS poate utiliza atât banda VHS cât si S-VHS.
Pentru a rula o caseta VHS-C in majoritatea aparatelor VCR-VHS trebuie sa puneti caseta intr-un adaptor de dimensiunea unei casete VHS normale. Majoritatea camerelor video VHS-C includ acest adaptor printre accesoriile din dotare.

 

>Prima pagina<

Afaceri© Copyright 2008. Digital Point Design. All Rights Reserved.