Filmari Video - Sonorizari - Fotografii


Navigation

Prima pagina
Servicii video
Sonorizari
Servicii foto
Alte servicii
Colaborari
ContactContact

Tel. fix 6671441
Tel. mobil 0722578097
e-mail  
office@digital-point.ro

 

Site-uri partenere

 

Totul despre DVD

 

un articol de Alexandru Stanescu

Aspect imagine

Apect imagine reprezinta raportul dintre latimea si inaltimea ecranului.

Astfel, un ecran normal are patru unitati latime si trei inaltime, adica un raport de 4:3 sau 1.33:1 iar un ecran widescreen are un raport de 16 :9 , aproximativ 1.78 :1.
Filmele pe DVD pot fi prezentate in unul din formatele: 1.33:1 , 1.78:1 , 1.85:1 , 2.35:1 sau 2.40:1.
Pe un ecran 4:3 , vizionarea unui film intr-un format diferit de 1.33:1 , faptul ca imaginea este mai lata decat ecranul pe care este afisata, va conduce la aparitia a doua dungi negre in partea de sus si de jos a ecranului. Pe un ecran 16:9 , vizionarea filmelor 1.33:1 va conduce la aparitia a doua dungi negre in dreapta si in stanga imaginii. Filmele prezentate in format 1.78:1 si 1.85:1 vor fi afisate pe toata suprafata ecranului iar filmele in format 2.35:1 sau 2.40:1 vor conduce,deasemenea,la aparitia dungilor negre in partea de sus si de jos a ecranului. Puteti identifica formatul in care este prezentat filmul, verificand campul "Format ecran" din caseta tehnica a produsului.

Coloana sonora

Coloana sonora a unui film poate fi codata Dolby Digital Stereo, Dolby Digital Surround, Dolby Digital 5.1 sau Dolby Digital EX

Dolby Digital : este un format audio digital multi-canal, ce poate contine pana la 5.1 canale discrete. Utilizeaza o tehnologie de codificare cu pierderi (Audio Codec nr.3) a datelor audio originale PCM, cu o rata de esantionare de 48 kHz pana la 24 biti pe esantion. Rata de biti este intre 64 kbiti/s si 448 kbiti/s, 384 kbiti/s fiind rata normala pentru 5.1 canale, iar 192 kbiti/s fiind rata normala pentru sunet stereo. (Majoritatea decodoarelor Dolby Digital permit o rata de pana la 640 kbiti/s.) Canalul LFE este optional. Dolby Digital este formatul utilizat pentru pistele audio la majoritatea discurilor DVD.

Dolby Digital EX : 6.1 canale din care 5.1 discrete, informatia pentru canalul surround spate fiind extrasa din canalele surround stanga, respectiv surround dreapta. Discurile codate Dolby Digital EX contin un "flag" ce indica decodorului existenta informatiei pentru canalul centru spate.

DTS : (Digital Theater Systems) este un format audio digital multi-canal ce poate contine pana la 5.1 canale discrete. Utilizeaza o compresie cu pierderi din formatul PCM la 48 kHz, cu maxim 20 de biti pe esantion. Pistele audio, in cazul DVD-urilor video, sunt codate la o rata de 768kbiti/s sau 1536kbiti/s. Utilizand un nivel mai mic al compresiei DTS ofera, teoretic, o calitate mai buna a sunetului.

DTS-ES 6.1 Discret : varianta 6.1 a DTS care contine 6.1 canale discrete.

DTS-Es 6.1 Matrix : ca si in cazul Dolby Digital EX, informatia pentru canalul centru spate este encodata in canalele surround stanga, respectiv surround dreapta

THX : Programul de certificare THX a DVD-urilor a fost initiat in anul 1990 si are ca scop asigurarea unui sistem de control al productiei DVD-urilor. A aparut ca raspuns la variatiile de calitate ale sunetului si imaginii ce afectau adesea filmele prezentate pe suport laser disc si banda video.
Astazi inginerii THX lucreaza impreuna cu producatorii de DVD-uri, "onsite", in momentul masterizarii, asigurandu-se un control strict al transferului. DVD-urile certificate THX contin utilitarul “THX Optimizer”, o aplicatie software ce genereaza o serie de semnale audio si video, ce permit utilizatorului optimizarea vizionarii acestora, folosind propriul sistem audio-video.“THX Optimizer”, cu cele doua categorii de teste, audio si video, faciliteaza calibrarea sistemului audio-video, garantand prezentarea fiecarui film in cei cei mai buni parametrii. Mai multe informatii precum si o descriere detaliata a fiecarui test in parte, gasiti la adresa www.thx.com. Pe site-ul www.mymovie.ro pueti identifica DVD-urile certificate THX ,verificand existenta logo-ului specific in caseta tehnica a produsului.

Zona DVD

Pentru a putea controla distributia discurilor DVD-video in functie de zonele geografice atat player-ele cat si discurile DVD contin un cod regional.
"Lumea DVD" este impartita in 6 zone cu inca doua pentru uz special

Zona 1 - SUA, Canada
Zona 2 - Japonia, Europa, Africa de Sud, Orientul Mijlociu
Zona 3 - Korea de Sud, Taiwan, Hon Kong, Asia de Sud Est
Zona 4 - Australia, Noua Zeelanda, America Latina
Zona 5 - Europa de Est, Rusia, India, Africa
Zona 6 - China
Zona 0 - Discurile pot fi redate orinde in lume

Un DVD player Zona 2 poate reda doar DVD-uri codate pentru Zona 2, respectiv un disc codat Zona 2 poate fi redat doar pe un DVD player Zona 2.
Un DVD player Zona 0 poate reda orice DVD, respectiv un disc codat Zona 0 poate fi redat in orice DVD player.Romania face parte din Zona 2.


>Prima pagina<

Afaceri© Copyright 2008. Digital Point Design. All Rights Reserved.