Filmari Video - Sonorizari - Fotografii


Navigation

Prima pagina
Servicii video
Sonorizari
Servicii foto
Alte servicii
Colaborari
Contact



Contact

Tel. fix 6671441
Tel. mobil 0722578097
e-mail  
office@digital-point.ro

 

Site-uri partenere

 

HDTV - Revolutia din televiziune

 

un articol de Gabi Zamfirescu

Ati plans la finalul filmului Titanic? Sariti din fotoliu la meciurile de fotbal? Atunci trebuie sa fiti pregatiti pentru HDTV. Televiziunea de inalta definitie este la doar un pas de noi. In 2010 - 2012 sigur vom avea pe cablu si satelit programe romanesti de inalta definitie. Momentan, putem receptiona via satelit cateva programe europene de filme, sport si stiri.

Pentru aceasta trebuie sa fim insa pregatiti. In afara de echipamentul de receptie (satelit in momentul de fata) trebuie sa avem si echipamente de proiectie HDTV: TV sau placa TV. ATI HDTV Wonder Video Card este solutia cel mai putin costisitoare (aproximativ 200 USD in Statele Unite). Astfel, puteti transforma PC-ul intr-un tuner HDTV si veti putea sa va bucurati de imaginile extraordinare ale televiziunii de inalta definitie. De altfel, puteti sa receptionati orice transmisie digitala si sa inregistrati programele dorite pe calculator. O alta solutie, mai comoda, sunt televizoarele. Cum cele cu tub CRT sunt comune, diferenta fata de cele standard fiind evident de rezolutie si eventual cateva accesorii in plus, mai multe tunere, intrari sau iesiri, interesant este sa aruncam o privire la "top-modelele" dintre ecranele cu plasma, LCD si cele cu proiectie (Digital Light Processing - DLP). Cele mai scumpe sunt ecranele LCD - peste 10.000 USD un ecran de 40 inci, ecranele cu plasma cu imaginea lor clara si culorile lor vii ating preturi de 9.000 USD. DLP-urile sunt cu mult mai subtiri decat ecranele cu tub CRT si mai ieftine cu 3.000-4.000 USD decat plasma. Dar ce alegi? Ecranele cu plasma pe care le pui in cui precum tablourile sau proiectoarele? In timp, televizoarele cu plasma se consuma mai repede. Ecranele cu proiectie au nevoie de mai mult spatiu (pentru ca proiectia sa fie corespunzatoare) si de suficient intuneric pentru vizionare. In plus, nu poti viziona din orice unghi, ca la ecranele cu plasma.

Tehnologia digitala a schimbat multe aspecte din viata noastra. Transformarea televiziunii analogice intr-una digitala, care acum este "pe val", nu a mai mirat pe nimeni. Avantajele televiziunii digitale sunt impresionante: lipsa perturbatiilor, a imaginii "duble", economie de canale de transmisie prin codare si posibilitatea de transmisie la definitie mai mare. O transmisie digitala poate "corecta" problemele de receptie intr-o anumita masura. Puterea semnalului receptionat nu mai este atat de importanta ca in transmisia analog, dar daca rata de erori este prea mare, atunci receptia se intrerupe in totalitate. In conluzie, un pas important a fost digitizarea semnalului TV care se transmite pe diverse cai, care pot fi aceleasi ca in cazul transmisiilor de date: cablu coaxial, fibra optica, tranmisii de date wireless, satelit digital. Este important de retinut: TV digital nu este sinonim cu TV de inalta definitie (HDTV). Daca achizitionati un sistem de receptie HDTV, verificati daca poate face autoconversie in sus sau in jos. O alta comparatie intre HDTV si sistemul standard este la numarul de pixeli. Cu cat mai multi, cu atat mai bine, este o regula arhicunoscuta. Ei bine, sistemele de inalta definitie respecta aceasta regula si surclaseaza, oferind o imagine de aproape 4,5 ori mai detaliata decat sistemul analog - foarte important mai ales in cazul televizoarelor cu diagonala mare.

Un alt aspect este formatul ecranului, in format standard TV proportia este 4:3, iar cel HDTV este 16:9, cu 1/3 mai mare decat cel standard. Ecranul lat (wide) are ca punct de inceput anii Ô50, cand cinematografia a cautat noi atractii pentru publicul tot mai mult atras de televizor, comparativ cu sala de cinema. "Gurile rele" spun ca astfel s-a incercat si ingreunarea transmisiei pe tv a filmelor. O explicatie rationala ar fi ca proiectia pe ecran lat este mai apropiata de modul de vedere natural. 30 de grade stanga si dreapta este raza vizuala obisnuita a omului, ecranul 4:3 acoperind 10 grade stanga si dreapta, in timp ce 16:9 acopera 30 de grade.
In general, Europa este in urma continentului nord-american in ceea ce priveste HDTV, dar companiile TV nu ignora acest aspect si promit migrarea pe inalta definitie cat mai curand posibil.

 

>Prima pagina<

Afaceri



© Copyright 2008. Digital Point Design. All Rights Reserved.